Lago de Titikaka

Weer een weekend voorbij en weer een geweldige ervaring rijker! Aangezien ik de belangrijkste ruïnes gezien heb, moest ik toch op zoek gaan naar iets anders. Hmm, wat is er allemaal te doen.. genoeg, maar dan moet je er wel kunnen komen. En gelukkig is Laka Titikaka 1 van die dingen die in een weekend goed te doen is als je met een nachtbus gaat!

Wat was het toch super, iets totaal anders, maar wat toeristisch! Ik baalde wel wat van al die toeristen, maar aan de andere kant. Zo ziet het leven daar nu uit, het is veranderd.

Vrijdagavond in een cama-bus gezeten. Prima, de hele nacht lekker kunnen slapen en dan in de ochtend opgehaadl worden door een gids, waarmee je met een groep de boot ingaat en naar drie eilanden vaart, super dingen meemaakt en ziet en na een vol weekend moe maar voldaan weer naar Cusco vertrekt.....
Nja...alles wat ik hierboven geschreven heb klopt wel... behalve dat ophalendoor de gids... nja 3 uur later dan. We kwamen namelijk om 5 uur s´nachts aan... had ik niet gedacht. Donker,koud en alles gesloten. Toch maar naar een restaurant gegaa, al was die dicht en daar maar proberen wat te slapen... WAT EEN STUK LASTIGER IS! Tijd duurde eeuwen, restaurant open... willen we wat drinken? Nee.. nee? We kunnen hier niet blijven zitten en niks bestellen.. dacht ik.. dus die meiden probeerder wat te slapen en ik voelde me verplicht om een drankje te bestellen. Lekkere jus, niet te duur, oke... tijd ging langzaam voorbij.. maar na 3 uur werden we opgehaald door een gids en geen minuut later. Gids zou er rond half 8, 8 uur zijn. Werd dus gewoon 8 uur!

Met een groep van ongever 20 in de bus, dan in de boot en de reis naar de eilanden zouden beginnen. Had er veel zin in na al die tijd zitten wachten! Eerst naar de drijvende eilanden. Zouo 1 uur varen zijn, klopte...
Wat apart om te zien, zelfgemaakte eilanden van riet met huizen en alles eropen waarom mensen staatte zwaaien naar al die toeristen met in hun achterhoofd natuurlijk: Kom maar op met je geld! Overal zag je bootjes met toerusten erop. Het was 1 en al een attractie! Wel kleurrijke kleren aan, en enorm vriendelijk. We moesten in huisjes kijken, waar ze woonden, ofja, vooral sliepen. Erg indrukwekkend. En ja hoor.. toen kwam het:´We maken ook nog dingen, iets kopen?´Pff had ik geen zin in.. Iets kopen, iets kopen... whaa!! Nou vooruit dan. Na een kwartier zeuren, hield ik het niet meer en kocht ik een ontzettend stom zelfgemaakt bootje. Zal er ook wel weer teveel voor betaald hebben, maar oke. Hij blij, ik geen gezeur meer en kon verder rondkijken. Wat lief allemaal. Wat foto´s maken, maar toch al vrij snel zouden we naar het volgende eiland gaan.
Natuurlijk, want er stond zowat een rij van toeristenbootjes, dus dat zou betekenen dat de volgende groep de attractie van dichtbij wilden zien!

In de boot: Volgende eiland is 3 uur varen!! Wat! Ja enorm lang, prima moment om dus te gaan slapen. En het was een lekker weertje buiten, dus ik op het dek, kussentje gepakt en in slaap gevallen.. voor 2 uur! Gezicht verbrand, niet normaal! had een zonnebril op, dus dat ook goed te zien. Geweldig, lijk (ook nu nog) wel een kreeft... ´zucht´.

Mocht de pret niet drukken, deed geen pijn dus prima. We kwamen aan. Geweldig welkomstdansje. Weer traditionele klederdracht. Minder toeristisch.. gelukkig en we zouden naar een gastgezien gaan. Daar zouden we de nacht doorbrengen om de volgende ochtend weer naar het laatste eiland te gaan.
Dan schrik je toch wel een beetje van hoe het eruit ziet... huis, boompje beestjes (schapen), maar toch wel wat armmoedig. De keuken enorm indrukwekkend. Koken op open vuur, zwarte pannen van het roet en we zouden daar na wat rusten, wat eten.
Was toch behoorlijk lekker! Maar apart... 5 verschilllende soorten aardappelen met een stukje omelet erop... ik een hap eten... onee het is zelfgemaakte kaas... wheheh. Vond het lekker en prima te eten, na wat doorbengen rond het huis zouden we de berg op gaan, maar je een mooi uitzicht van het meer had. We zouden daar boven de 4000 meter hoogte staan. Best raar als je water naast je ziet en het zee lijkt, maar dus niet is. Mooi daar boven, foto´s van zonsondergang gezien. En toen maar terug lopen... en ik zag niks meer... ook geen zaklamp meegenomen, en we zoden terug naar het gastgezien moeten, want we hadden die avond traditioneel dansen op het programma staan. Ik beetje verdwaald rondlopen, maar gelukkig, na een half uur heel toevallig het de ´wijk´gevonden en daar kwam dochterlief aan, die mij aan het zoeken was en me naar huis bracht.
Daar weer gegeten, weer aardappelen, met rijst en noodles.. prachtige combinatie, maar prima te verteren! oja, en lekker. Hap, hap, half uurtje uitrusten en de traditionele kleren kwamen tevoorschijn. Ik aandoen, eigenlijk een beetje belachelijk, maar interessant, en daarom top! Wij naar de zaal, wat dansen. Ik dacht dat we wat stapjes gingen leren, maar volksdansen hier is een beetje in een kringetje staan, handen van elkaar vasthouden en rondjes huppelen en je armen heen en weer slingeren... domper... wle grappig om te zien. na een tijdje zat iedereen, maar ik had we de smaak te pakken. Dus ik sta om, ga daar lekker in mijn eentje dansen en na 5 minuten kwamen er langzaam meer... met z´n allen nog gedanst, maar was toch allemaal best wel suf georganiseerd dus al vroeg naar huis en lekker... nou lekker... gaan slapen in het bed.

Heb prima geslapen! Had ik niet gedacht, wel een beetje een houten rug maar goed. Lekker ontbijten, 2 pannenkoeken. Iets et weinig, maar had snacks van te voren gekocht dus zou wel goed komen. Dag en bedankt gezegd en naar de boot. Op naar laatste eiland.

Weer een tijde varen, 1,5 uur. Ander eiland. Niet enorm speciaal, maar wel weer een andere cultuur en andere mensne. Eerst moesten we een klein uur lopen om boven te komen. Wel een eiland met een geweldig landschap, uitzicht over het water en toeristen.... heel veel toeristen.. in vergelijking. Bewoners van eiland waren lastig te vinden tussen al die camera´s. Wij daar kijken naar de winkels... wat een prijzen! Veel duurder dan in Cusco... mja hier is minder concurrentie dus te begrijpen.... niks gekocht en daar mnet z´n allen gaan eten.

Prima vis gegeten, na wat rondhangen weer naar de boot en weer terug naar Puno. Weer een rit van ruim 3 uur, maar ik was slim, ben niet in slaap gevallen in de zon, maar lekker in de stoep in het ruim( heet dat zo? nee volgens mij niet, nja de hut in ieder geval)

Slaap slaap, kwamen aan in Puno. Hadden nog 5 uur om de stad te zien... nja in een half uur waren we klaar. Wat een domper is deze stad. Enige wat ze hebben zijn die eilanden... ook grappig om de twee plaza de armas te zien met hun verschillen... Daar wat gezellig gedronken en weer naar de bus gegaan.Ik was kapot, dus weer lekker lang kunnen slapen en om 5 uur kwamen we aan in Cusco. Taxi gepakt en naar mijn kamer lekker in slaap vallen....

Niet dus... was klaar wakker van al dat slapen... whaaa!! Uiteindelijk toch in slaap gevallen en lekker gedroomd van het prima weekend wat ik had beleefd.

Mieke

Hoi Dami, ik ben eens even door je verhalen gevlogen, wat heb jij ontzettend veel meegemaakt en gezien!!
geweldig dat je ook, net als Rosanne zo veel voor die kids kan betekenen, dit zijn ervaringen die je meeneemt voor de rest van je leven!

Geniet van de laatste de laatste dagen daar

Groeten uit Harderwijk.